DETAYLI BİLGİ

Osman Ağa Cami Tarihi

Osman Ağa Cami ilk olarak 1612 yıllında Babüssaade Ağası Osman Ağa tarafından inşa edilmiştir.  Caminin mimarı belli değildir. Ahşap yapıya sahip bu cami 1811 yıllında Osmanlı padişahlarından 2. Mahmut tarafında yenilemiştir. 1878 yıllında Kadıköy’de çıkan büyük yangın sonucunda cami tamamen yanmıştır. Daha sonra bugün Kadıköy’de bulunan Osman Ağa cami tekrar inşa edilmiştir.

Caminin bahçesinde kocaman bir çınar ağacı bulunmaktadır. Bu çınar ağacının altında insanlar oturup dinlenmektedirler. Çınar ağacının 200 yıllık olduğu tahmin edilmektedir.

Osman Ağa Cami Mimari Özellikleri

Caminin kubbesi bulunmamaktadır. Duvarları üç sıra tuğla ve bir sıra kesme taş sıraları ile inşa edilmiştir. Küçük tek şerefeli bir minaresi bulunmaktadır. Giriş kapısı üzerinde yer alan kitabesi bugün silinmiştir. Namaz kılınan bölüme girdiğinizde sizi ahşap ve seramik ile bezenmiş bir cami karşılar. Bu görünüm öylesine sıcak bir ortam oluşturur ki etkilenmemek elde değildir. Tam karşınızda bulunan kıble duvarı tamamen çini kaplıdır. Keza, sağınızdaki ve solunuzdaki duvar da yerden tavana kadar çini kaplıdır. Çiniler Kütahya çinileridir. Harimin üç yanı galeri ile kaplı olup, bu galeriye paralel olarak tam üstünde bayanlar mahfili bulunmaktadır. Yerden mahfile ve mahfilden çatıya ahşap direkler tavanı taşımaktadır. Caminin kubbesi olmadığı için tavanı düz olup, tavan ahşap çıtalarla kare ızgara halinde bezenmiştir. Aynı şekilde caminin minberi ve vaiz kürsüsü de ahşaptır. Caminin sol duvarı üzerindeki galeride oldukça geniş ve düzenli, örnek teşkil edecek nitelikte bir kütüphanesi bulunmaktadır. Caminin 40 adet penceresi vardır. Bu pençelerin alt kattakileri klasik dikdörtgen, üst kattakiler ise sivri kemerlidir. Cami eski İstanbul yangınlarından kurtulmuş olsa da 19. yüzyılda çıkan bir yangın ile önemli bir hasara uğramıştır.

Caminin biri cadde üzerinde ve bir diğeri de kıble duvarının baktığı yönde olmak üzere iki adet avlu kapısı bulunmaktadır.

Cami dikdörtgen bir yapıya sahip iken daha sonradan avlu içinde caminin sol duvarına eklenen ilave yapı ile bayanlar için namaz kılma mekânı yapılmıştır. Hâlbuki içeride yeterli büyüklükte bayanlar mahfili bulunmaktadır. Demir yapı ile yapılan bu ilave ile cami estetiği bozulmuştur. Aynı şekilde son cemaat yeri de sonradan inşa edilmiştir.

GALERİ

YORUMLAR

0.00
0 yorum
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.