DETAYLI BİLGİ

Barış Manço Müzesi Tarihçe 

Barış Manço Evi müze olmadan önce bir hayaldi. Yaşadığı yıllarda yediden yetmişe herkesi etkileyen ünlü müzisyenin,  en büyük dileği; evinin müzeye çevrilmesiydi. Barış Manço bu dileğini şu sözlerle anlatmıştır; “Bir insandan en son ne zaman bahsedilmekten vazgeçilirse, o insan o zaman ölmüştür”

Barış Manço Evi şu an sanatı ve sanatçıya verilen değeri simgeleyen bir müze niteliği taşıyor. 2 Ocak 1943 yılında doğan Barış Manço bestelediği ve söylediği bütün şarkılarla, yatığı televizyon programıyla ve yaşam tarzıyla adının hakkını vererek “barış”ın bayrağını taşıdı. Anadolu Rock türünün kurucularından biri olan sanatçı, aynı zamanda dünyaca bilinen bir gezgindi. Barış Manço bu çok yönlü ve insani kişilik yapısı sayesinde sanat hayatı boyunca üç yüzün üzerinde farklı ödül aldı.

Barış Manço Evi, 1 Şubat 1999 tarihinin ilk saatlerinde ünlü sanatçının hayata gözlerini yumduğu evidir. Son albümü piyasaya çıkmadan vefat eden Barış Manço’nun vasiyetlerinden bir tanesi, yaşadığı evin müzeye çevrilmesiydi. Bu vasiyetin geçekleşmesi için uğraşan ailesi ne Kültür Bakanlığı’ndan ne de İstanbul Valiliği’nden destek alamadı. Ancak Kadıköy Belediyesi ve Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün çabalarıyla, 81300 Moda adresindeki köşk 9 Haziran 2010 tarihinde müze olarak halka açıldı.


Barış Manço Evi

Barış Manço Evi 19. yüzyıldan kalma bir köşktür. Köşk yapıldığı döneme göre dikkat çekici bir tarz sergiler. Evin bulunduğu semt olan Moda o dönem, Sultan Abdülmecit tarafından Vitol Ailesi’ne hediye ettiği için bölgedeki birçok yapı gibi alışılandan daha farklı bir görünümdedir. Günümüze geldiğimizde ise bu yapılardan geriye kalan azınlık bir eser olarak nitelendirilir.

 
Barış Manço Evi ‘ne girdiğiniz anda ilk karşılaştığınız bir Venüs heykeli oluyor. Köşkün giriş katında salon, yemek odası ve kıyafet odası bulunuyor.  Salonda Barış Manço’nun Avusturya’dan aldığı piyanosu ve dolaştığı ülkelerden aldığı en sevdiği eşyalar bulunuyor. Kıyafet odası ise köşkün en dikkat çekici odalarından bir tanesidir. Burada dünyaca ünlü Devlet Sanatçısının kostümleri sergileniyor. Saçlarından kestiği bir tutam da bu odada yer alıyor.

 
Barış Manço Evi’nin birinci katında yatak odası ve misafir odası bulunuyor. Bu odaların duvarlarında sanatçının kıyafetleri var. Yine bu odalarda eşiyle beraber aldığı antikalar bulunuyor. Manço’nun yüzükleri ve kemerleri kendilerine ait olan yatak odasında ayrı bir vitrinin içinde bulunuyor. Köşkün ikinci katı ev kullanılırken tamamen çocuklara ayrılmış. Banyonun yanındaki odada sanatçının yaptığı tabloları, grafikleri ve mezuniyet belgesini görebilirsiniz. Diğer odanın ise şimdiki adı  Adam Olacak Çocuk odası olarak biliniyor. Burada bulunan ekranda o dönemin çocuklarının hala dilinden düşüremediği program; Adam Olacak Çocuk yayımlanıyor.
 

Barış Manço Evi’nin girişinin altında bir kat daha var. Şövalye Odası ve Yönetim odası bu en aşağıda bulunan kattadır. Araştırma yapmak isteyenler için bu katta sanatçının hayatını anlatan bir arşiv bulunmaktadır. Bu odalar haricinde köşkte Kışlık Bahçe ve Yazlık Bahçe bulunuyor. Yazlık bahçe aynı zamanda müzende oturabileceğiniz, plak şeklinde masaları ve nota şeklinde sandalyeleri olan bir kafe.

 

Moda'da kalan son köşklerden biri olan ve 19.yy. Viktoryen tarzında mimarisi olan Barış Manço Evi'nde Barış Manço ile ilgili tüm eşyalar, kostümler, fotoğraflar ve daha pek çok detay sergilenmektedir. Ayrıca evin bahçesinde Barış Manço'nun arabası ve şarkı sözlerinden esinlenerek yapılmış olan domates, biber ve patlıcan maketleri bulunmaktadır. Kadıköy Moda'ya uğrayan ziyaretçiler için Barış Manço Evi'ni gezmek güzel bir aktivitedir.

Barış Manço Evi Açılış Saatleri ve Giriş Ücretleri
Barış Manço Evi, Resmi tatiller ve Pazartesi günleri dışında her gün 09:00-17:00 saatlerinde açıktır.

GALERİ

YORUMLAR

0.00
0 yorum
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.